Magyar Falu Program Infóblokk

Köszöntjük Bánhorváti község weboldalán!

Bán-völgye helyi termék fejlesztése

A projekt címe: Bán-völgye helyi termék fejlesztése

Kedvezményezett neve: NAGYBARCA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Konzorciumi partnerek: Bánhorváti Község Önkormányzata és KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Támogatással elnyert összeg: 150 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezésének tervezett napja: 2021.07.30.

A projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-15-BO1-2018-00025

A projekt bemutatása:

A projekt Nagybarca és Bánhorváti település önkormányzatainak összefogásával valósul meg annak érdekében, hogy a Bán-völgyében javuljanak a helyben megtermelt mezőgazdasági termékek értékesítési lehetőségei.

A projekt hosszú távú, átfogó célja: Bán-völgyében termelő mezőgazdasági kistermelők értékesítési feltételeink javítása; a helyben megtermelt zöldség-gyümölcs a betakarítást követő későbbi értékesítés céljából tárolási feltételek kialakítása.

Megvalósuló tevékenységek:

Nagybarcán egy egész évben nyitva lévő, időjárási viszonyoktól is független piac létesítése, mely megfelel a működési követelményeknek. Nagybarcán cél, hogy javuljanak a helyi, környékbeli zöldség-gyümölcs termelők, helyi feldolgozott élelmiszerek értékesítési lehetőségei illetve a térségben élők számára komfortosabb vásárlási lehetőségek jöjjenek létre. Mindezen céltól várható, hogy a növekszik a helyben megtermelt áruk helyben történő fogyasztása.

Építésre kerül Nagybarcán egy 240 m2 nagyságú fedett piac terület és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló létesítmények 87 m2-en, (mellékhelyiség, iroda, gombavizsgáló), ami kültéri elárusítóhelyként, termelői piacként egyaránt tud funkcionálni. A piacterület környezete is rendezésre kerül, a fedett piactéren kívül még kültéri elárusítóhely is kialakításra kerül.

Bánhorvátiban a helyi igényeknek megfelelő hűtőraktár és terménytároló építése a cél, a megtermelt termékek év közbeni rugalmas felhasználása érdekében. A létesítményben kialakításra kerül egy kb. 20 m2 alapterületű hűtő-tárló rész, ahol a zöldségek, gyümölcsök 0 Co körüli tárolása valósulna meg. A hűtőrészhez egy árufogadó helyiség fog tartozni, ahol az áru fogadása valósul meg a tárolás elősegítése érdekében. Az épület részként a zárt terményraktár kb. 37 m2 alapterületen biztosítja közel 50 tonna kalászos termésének elraktározását. A hűtő-raktár beruházást alapvetően és elsődlegesen a környékbeli önkormányzatok zöldség-gyümölcs tárolási igényeit fogja kielégíteni.

A projektmenedzsment tevékenységet konzorciumi partnerként a KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság látja el.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Jelen felhívás forrását az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.